OZ1FJB/OU2V + NVIS-Denmark - WEBSITE
HomeDCA - OZ5EJOTA-HEM5 MHz. Beacon OV1BCNAbout Me & More...HF-CNDXEMCOMOm mig
NEWSLinks / NVIS-teoriBåndplan 60m HF/5MhzSignals on 60m.Moxon beamsDIGI-modeSounds of HF
DIGI-mode

Her kommer information om nutidens DIGI-Modes på HF.


Et frit tilgængeligt program der kan alt, - næsten, er FL-DIGI et program der kan downloades fra denne side.:
www.w1hkj.com


Skærmbilled på FL-Digi.


Hvilken DIGI-mode er den mest moderne og solide på HF, i alt den QRM  ?
Ja tiderne skifter, detsamme gør teknologien. De første systemer byggede jo egenligt på RTTY, en mekaniseret type af Frekvens Skifte Nøgling - FSK, hvilket egentligt var to forskellige toner som skiftede i bestemte tidsinterval/bit-koder, lidt som morsesignalerne er opbygget.
Denne type digi-mode bliver stadig brugt af radioamatører med 45.45 baud hastighed på HF, med 170 Hz skift, eller 200 Hz skift.
Engang i 1980´erne kom så Amtor som byggede lidt på den samme teknologi, dog med et automatisk request system, hvor der blev udsendt 3 bokstaver ad gangen, og der kom så et tilbagesvar med en error-correction 0 eller 1, som bit-koderne selv kunne registrere, da modtagerens software udregnede en bit-sum for de modtagene 3 bokstaver, og den skulle altid stemme, ellers blev bokstaverne blot efterspurgt til genudsendelse. Denne form for digimode er næsten 99.9 pct. sikker, og kaldes professionelt for ARQ, og bruges stadig få steder. 
Blandingen af bit-correction og FSK-RTTY blev til nutidens PSK31 udviklet af en Polak og en Englænder, men det er en lidt anden historie, og den mode bruges nok 90 procent af alle digi-hams.
 
En videreudvikling af ARQ-AMTOR digi-mode blev gjort af nogle tyske radioamatører (Special Communication Systems), der kendte til det nye PACKET-system der havde kørt på VHF&UHF i en del år, hvor pakkerne ikke var 3 bokstaver, men af lang større mængde. Det system kaldtes for Pactor, Jeg faldt pladask for dette system, da jeg i 1992 arbejdede for UNHCR i Somalia, som radiotekniker og radio-operatør. Dette system var nemlig det som UN brugte, og det virkede rigtigt godt. Faktisk med en højere hastighed end RTTY (100-300 baud), og uden at teksterne/data fejlede. Jeg anskaffede mig et "PTC+"- modem, og kørte en del af den mode de efterfølgende år.
Se SCS´s hjemmeside her.:  scs-ptc.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idag er digi-mode gået over til kun at være PSK = Phase Shift Keying. Og det benyttes idag i næsten alt trådløst udstyr, GSM, DAB og DVB, ja sågar DECT. Den form for keying er ikke frekvensen der skifter, men fasen. Ved at bruge fasevinklerne i et signal, kan man overføre 4, 8, 16 eller flere fasevinkler som difinerede data/bit, og derved kan hastigheden sættes betydeligt op.

MT63 er et PSK-mode signal, der er udviklet af Pawel SP9VRC, sikkert med et lille blik på de normer der findes professionelt inden for fly og militær kommunikation. De normer kaldes for MIL-STD 188-141 & 188-110, og er defineret som HIGH-Speed data...dog ikke som vores HDSL-netværker i tråd.. hihi. MT63 kaldes i ITU-termer for mode 500HJ2DEN, 1K00J2DEN & 2K00J2DEN for hhv. 500Hz, 1KHz & 2 KHz.

MT63 bruges af ARES i USA, og er afprøvet på HF med ganske gode resultater. Jeg har derfor valgt at bruge denne mode i min beacon OV1BCN, som udsender USB-Voice med Miss-G der taler, CW-morse, og med MT63/1K -  digimode.

Og hvad kan FL-DIGI så som andre programmer ikke kan ?
Jo det kan meget nemt tilsluttes programmet FLARQ, som er et terminal-emulerings program, der kan bruges som mailbox på diverse modes. Ja man kan endda bruge det i PSK31-mode. Og det betyder at man kan connecte stationer op i et bbs-netværk, med "selectivt" opkald, og kan hente og afsende beskeder imellem dem, noget som er smart i nødsituationer, men også hvis man ikke er hjemme. Husk dog de danske regler om ubemandet stationer skal have en tilladelse til dette. Systemet køre så lidt ala packet på VHF/UHF.
Nu er det så bare psk31 på HF der bruges, smart ikke ?.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Et sideløbende projekt, med email-funktion ! !,Rigtigt smart ikke ? , Det kaldes for PSKMAIL/PSKARQ og kan findes på dette link.:

pskmail.wikispaces.com/Overview+in+Swedish

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ønskes en højere bit-hastighed på HF, 2400 Bd. så kan der eksperimenteres med et rusisk program der køre efter den før omtalte professionelle protokol. Dette program kan downloades gratis i den "Langsomme" 2400 udgave, og man kan tilslutte sig gruppen af bruger i den nye udgave. Linket er her.:

rfsm2400.radioscanner.ru/

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Her er lidt flere uddybene links om emnet.:

Lydfiler og beskrivelse af båndbredde af forskellige radioamatør digi-modes.:
www.w1hkj.com/FldigiHelp-3.20/Modes/index.htm


Dette link er unikt (og ustabilt),da det giver lyden af forskellige modes, se under sounds.: 
hamradio.lakki.iki.fi/sounds/soundsites/rover.wiesbaden.netsurf.de/%257Esignals/

 
Og her er en flot hjemmeside med beskrivelse af alle tænkelige typer digi-modes incl. DRM og det helt nye ROS og WSPR.: 
hfradio.org.uk/html/digital_modes.html

En PDF-beskrivelse af forskellige modes der benyttes af MARS i USA, bl.a. omtale af MT63.:

moarmymars.org/ref/trng/AAA9TC%2008-2010%20attachments.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EOP